fbpx

Как да настроим Hikvision камера или рекордер за онлайн видeонаблюдение?

как-да-настроим-hikvision-камера-или-рекордер-за-онлайн-видeонаблюдение

Най-честата пречка пред това една система за видеонаблюдение да може да се наблюдава онлайн бе нуждата от статичен ИП адрес. Предвид, че не всеки интернет доставчик предоставя такъв липсата бе сериозен проблем.

Производителите, с които работим са предвидили решение на този казус, като в настоящата статия ще ви покажем как лесно и бързо да настроите своята hikvision камера или рекордер за онлайн наблюдение.

Hikvision предлагат за своите устройства, без оглед дали става дума за hikvision камера или рекордер, NVR или DVR, да могат да бъдат наблюдавани онлайн, а записите от тях преглеждани без да има нужда от статичен IP адрес.

Как да свържем видеонаблюдение с  IP камери и NVR?

IP камерите и IP видеонаблюдението са технология, която все по-бързо навлиза масово в малкия и средния бизнес. В днешни дни hikvision камера или рекордер за видеонаблюдение стават все по-достъпни и са предпочитано HD оборудване за охрана, както за бизнес сгради, така и за частни имоти, жилищни кооперации и паркинги.

Предимствата на IP камерите пред стандартните CCTV аналогови камери са показателни, като най-открояващо се е сравнението в качеството на картината. Друг основен фактор е, че IP видеонаблюдението разчита на LAN и интернет мрежата за пренос и запис на видео, което значително улеснява свързването на устройствата и намалява разходите по изграждането на кабелна инфрастуктура.

Свързване на IP камери към NVR.

За разлика от стандартните аналогови системи, IP камерите не е необходимо да бъдат директно свързвани към NVR рекордера. За целта може да се използва суитч (switch). Важно е да знаем, че IP камерите и NVR-а трябва да отговарят на различни IP адреси, но в една и съща мрежа.

За да сме сигурни, че ще се справим правилно с настройката, най-лесно е да свържем цялото оборудване към един рутер. Така ще можем да направим настройките, независимо дали ще се свържем към системата през уеб браузер, или директно през NVR-a.

Какви са правилните мрежови настройки на NVR-а?

За всяко IP (мрежово) устройство трябва да настроите правилни IP адрес и Gateway адрес за връзка с интернет. Когато включите NVR рекордера за пръв път, на един от началните екрани ще се покаже помощен прозорец за конфигуриране на настройките на мрежата. При различните марки и модели NVR-и, прозорецът за настройка е сходен, така че трудно може да се сбърка, или пропусне.

Целта е ние от екипът на HIK.BG направим настройка на NVR устройството, за да може да комуникира в мрежата и с IP камерите.

Мрежовите настройки на NVR-а включват IP address, Subnet Mask, Default Gateway. Махнете отметката за автоматично задаване на IP адреси, ако има сложена такава. Това ще позволи да конфигурирате ръчно свои собствени адреси, които няма да се променят във времето.

IP адресът, Gateway-а и маската на NVR-а трябва да бъдат в същия сегмент на мрежата, в която се намират и компютрите ви. IP адресът не трябва да бъде зает от друго устройство.

Лесно може да видите какви настройки/адреси да въведете. Според тези, които имате настроени вече в рутера, или в компютъра.

Вашият коментар

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-добрата услуга.